Categories
Reviews

Review: You Can’t Get There From Here, Feriha Guney (Turkish)

Kim Sanders’in, Turk ve Balkan muzigine dayali parcalarin yer aldigi, “You can’t get there from here” Buradan oraya gidemezsin adini verdigi albumu, gercekte dunyanin ta oteki ucunda ki bizleri oralara goturebilen bir calisma.

Bunun nedenini belki de Kim Sanders’in, yasamin her ikliminde, her diliminde, ustelik dag tas, yagmur camur demeden, kimi zaman en ucuzundan otobuse veya trene atlayip, en ucuz otellerde kalarak, kimi zaman karanlik gecelerde bir tir soforunun insafina siginip uzun yollar katetmesine, ama en onemlisi, her seferinde gittigi ulkenin insanlarini yakindan tanimaya calismasinda aramak gerek.

Seker kamisi kesiciliginden kasapliga, belgesel yapimciligindan felsefe egitimine ve oradan profosyonel olarak muzikle ugrasmasina kadar uzanan donemde gitmedigi yer kalmamis Kim Sanders’in.

Turkiye ise en fazla gonul verdigi, en sik gittigi yerlerden biri olmus. Gidip Turk muzigi dersleri almis, Okay Temiz gibi unlu isimlerin pesine dusmus ders alabilmek icin. Ve Istanbul’da ara sokaklarda , artik unutulmaya yuz tutmus bir plakci dukkaninin vitrininde gorup dinleyince hayran kaldigi bir kasetin pesinden Luleburgaz yollarina dusmus. Sirf bu harika muzigi calani bulup ders alabilmek icin.

Kaseti cikaran firmanin verdigi yegane bilgi olan “galiba Luleburgaz’da yasiyor” cumlesinin pesine hic usenmeden dusen Sanders, sehre varir varmaz kahveleri dolasmaya baslamis. Kaseti gosterip soruyormus, bu adami taniyormusunuz diye. Cok gecmeden bir taniyan cikmis, ve gunler sonra Kamil Gul’u Kirklareli’nin bir koyunde bulmus.

O kadar ugrasmasina da degmis. Cunku diyor, ben cok tulum calan dinledim Bulgaristan’da Romanya’da. Ustelik onlar egitimde almislardi. Ama hic biri Kamil Gul gibi duygulari yansitmiyor, onun gibi hisli calamiyorlardi.

Bir sure orada kalip, Kamil Gul’den ders alan Sanders Avustralya ya geldikten sonra izini kaybetmis onun. Iki yil sonra tekrar Turkiye’ye gittiginde, yine uzun uzun arayip sorarak Kamil Gul’un kizini bulmus Istanbul’da. Ne yazikki Kamil gul 1 yil once olmus. Kim Sanders o gece Kamil Gul’un kizinin evine konuk olup, biraz rakidan sonra baslamis tulum calmaya. O an diyor sanki ben degil, Kamil Gul caliyordu benim araciligiumla. Goz yaslarimi tutamadim. Sander albumunde ki ikinci parcayi “Hepimiz deliyiz” adli parcayi, iste bu en cilgin, en iyi, en harikulade tulum calandi dedigi Kamil Gul’e adamis.

Onun Turk muzigine ilgisi, Saydney’de tanidigi bazi Turk muzisyenlerle baslamis. 1982 yilinda Turk Muzigi ve Guzel Sanatlar Akademisi’nin bir gecesinde, o yillarda calacak baska adam olmadiginda, zorla da olsa ilk kez eline zurnayi alip calmasi ile sevgisi iyice percinlenmis.

Kim Sanders’i etkileyenlerden bir baskasi da Okay Temiz olmus. Okay Temiz’in Isvec’te Isvec’li ve Turk sanatcilarla doldurdugu plakla ilgili bir yaziyi Kanada’da bir jaz magazin dergisinde okuyan Sanders, plagi en kisa zamanda elde edip , yapilan muzige bayilmis.

Ona gore Turk muziginin ritm ve makamlarinin pesine takilmamak cok guc. Sanders’in son calismasini elde etmek isteyenler kimzgaida@hotmail.com adresine yazabilirler.

– Feriha Guney (SBS Turkish programme presenter) (www.abhaber.com)